Już w najbliższy wtorek (07.07.2020 r.) o godzinie 16:00 odbędzie się finał krajowy konkursu „Innovation Prizes”, organizowanego przez EIT Food.

Do finału konkursu zakwalifikowały się aż 2 startupy z naszej Uczelni! Pierwszym z nich jest BIO-FILMS, reprezentowany przez zespół, w którego skład wchodzą: dr inż. Ewelina Jamróz, dr inż. Marzena Zając, prof. UR, dr inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, dr inż. Piotr Kulawik, prof. UR, a także broker technologii mgr inż. Wojciech Przywała. Drugi startup – Hugo – Autonomus Farm Rover – reprezentują m.in.: dr hab. inż. Agnieszka Klimek-Kopyra, prof. UR, dr inż. Tomasz Czech, prof. UR, mgr Wojciech Borówka – broker innowacji, mgr inż. Wojciech Przywała – broker technologii.

Pierwsze rozwiązanie (BIO-FILMS) dotyczy naturalnych, biodegradowalnych i jadalnych folii do pakowania produktów żywnościowych, które w dodatku mają właściwości antyoksydacyjne!

O tym rozwiązaniu możecie przeczytać choćby tutaj

Drugie rozwiązanie (Hugo – Autonomus Farm Rover) jest innowacją dedykowaną dla rolnictwa. Jest to autonomiczny łazik Hugo, który służy do powschodowej biostymulacji roślin w warunkach polowych. Więcej o tym wynalazku przeczytacie tutaj

Zachęcamy do udziału w wydarzeniu online oraz do głosowania na startupy z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie!

Konkurs EIT Food „Innovation Prizes” to jeden z największych konkursów startupowych w branży rolno-spożywczej w Europie Południowej i Wschodniej. W tym roku finał konkursu online odbędzie się w 17 krajach Europy Południowej i Wschodniej. Na polskim finale EIT Food „Innovation Prizes” jury wybierze trzy najbardziej innowacyjne i obiecujące startupy z branży rolno-spożywczej i przyzna im nagrody w wysokości 1000, 3000 i 5000 euro. 💸

Link do rejestracji: REJESTRACJA

💻 Transmisja NA ŻYWO 🔴 na YouTube jest dostępna pod adresem: YouTube LIVE

Więcej o samym wydarzeniu: EVENT

Trzymamy kciuki za nasze zespoły! 🏆