W dniu 9 maja 2024 roku, Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego sp. z o.o. uczestniczyły w siódmej edycji projektu „Start–upy w Pałacu”. Tematem przewodnim wydarzenia były innowacje technologiczne w sektorze rolno–spożywczym.
W wydarzeniu wzięli udział naukowcy Uniwersytetu oraz start-upy powstałe na Uniwersytecie. Twórcy mieli możliwość zaprezentowania swoich produktów powstałych w ramach Inkubatora 4.0. Prezydent oraz zaproszeni goście mieli okazję zapoznać się z takimi rozwiązaniami jak biodegradowalna folia oraz skosztować wegańskich napojów stworzonych przez spółkę spin-off Wegański Raj sp. z o.o. oraz napoju funkcjonalnego na bazie miętowego soku jabłkowego z dodatkiem produktów pszczelich.
Dr inż. Tomasz Czech, prof. URK, wygłosił podczas wydarzenia prezentację na temat innowacyjnego rolnictwa oraz wziął udział w panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Jak startupy zmieniają polskie rolnictwo? Znaczenie innowacji i ochrona własności intelektualnej w sektorze rolno-spożywczym”.
Spółka spin-off Hugo Green Solution sp. z o.o. zaprezentowała na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego łazika rolniczego Hugo. Drugim zaprezentowanym rozwiązaniem był Jagobot – robot do zbioru truskawek pod osłonami. W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele studentów Uniwersytetu Rolniczego, którzy mają teraz szansę na rozwój swoich pomysłów i potencjalne utworzenie własnych startupów w przyszłości.
Zdjęcia z wydarzenia zostały wykonane przez Marka Borawskiego/KPRP (24 maja 2024 r.).