Aktualności

PRACE BADAWCZO-ROZWOJOWE REALIZOWANE W RAMACH INKUBATORA INNOWACYJNOŚCI 2.0 – FOLIE FURCELLERANOWE

sie 29, 2020 | Aktualności, Inkubator Innowacyjności 2.0

Projekt „Inkubator Innowacyjności 2.0″ przyczynił się do sfinansowania  9 wybranych prac B+R. Dzisiaj przedstawiamy projekt pt. „Wykorzystanie folii furcelleranowych do produkcji przetworów mięsnych”, którego kierownikiem jest dr inż. Marzena Zając, prof. UR.

Zgodnie z nowymi regulacjami Unii Europejskiej w ciągu najbliższych kilku lat przemysł opakowań do żywności będzie musiał wycofać z rynku niektóre produkty jednorazowego użytku wykonane z tworzyw sztucznych, takie jak słomki, talerzyki, sztućce. Ponieważ społeczeństwo jest przyzwyczajone do używania tych produktów, właściwym rozwiązaniem wydaje się zastąpienie tworzywa sztucznego materiałem biodegradowalnym. Pozwoli to zmniejszyć uciążliwość dla środowiska związaną z generowaniem dużej ilości odpadów.

W wyniku badań aktywnych folii furcelleranowo-serwatkowych usieciowanych ekstraktami roślinnymi stwierdzono, że mają one działanie antyoksydacyjne i bakteriostatyczne. Folie te są wystarczająco elastyczne, żeby można było w nie zawinąć produkt spożywczy – nie łamią się, nie kruszą, nie zrywają. Folie zawierają w swoim składzie związki bioaktywne, co w znaczący sposób wpływa na ich działanie. Badania wykazały pozytywny wpływ folii furcelleranowo-serwatkowych na trwałość produktów łatwo psujących się oraz spowolnienie procesów utleniania. Folie te są biodegradowalne i jadalne, co jest istotne ze względu na rosnący problem zagospodarowania odpadów i ochronę środowiska.

Wykorzystanie folii jadalnych pozwala uniknąć stosowania opakowań plastikowych oraz zabezpieczyć produkt przed rekontaminacją. Przedstawiane rozwiązanie jest innowacyjnym w skali światowej. W chwili obecnej na rynku nie wykorzystuje się opakowań jednocześnie jadalnych, biodegradowalnych i aktywnych. O tym rozwiązaniu pisaliśmy także tutaj: link

Opiekun Grantu (Broker Technologii):  mgr inż. Wojciech Przywała

Więcej informacji: link

OBEJRZYJ FILM: link

Celem projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0” jest wsparcie procesu zarządzania wynikami badań naukowych i prac rozwojowych, w szczególności w zakresie ich komercjalizacji. Realizacja programu powinna przyczynić się do promocji osiągnięć naukowych, zwiększenia ich wpływu na rozwój innowacyjności oraz wzmocnienia współpracy między środowiskiem naukowym a otoczeniem gospodarczym.

Projekt pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 2.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4). Całkowita wartość Projektu wynosi 1 210 000 zł.