- Kawa najwyższej jakości speciality, jednorodna, arabica 100%
- scorring 85 punktów
- odmiana: typica, catimor
- smak: wanilia, miód, cytrusy
- wysokość upraw: 1800-2000 m n.p.m.
- aromat: słodki, czekoladowy
- palenie: średnie
- obróbka: myta
- posmak: długi
- kwasowość: niska
Ta wyjątkowa kawa pochodzi z centralnej części peruwiańskiej dżungli, w regionie Cusco. Uprawiana jest pomiędzy dolinami La Convencion, a doliną Chanchamayo. Jako, że teren ten niegdyś zamieszkiwali Inkowie, stąd właśnie nazwa – Dolina Inków. Przez terytorium doliny płynie rzeka Urubamba, jedna ze źródłowych rzek Peru, tworząca liczne progi i wodospady. Odpowiednie nawodnienie terenu, warunki klimatyczne, jak i położenie w zasięgu klimatu równikowego, stwarzają znakomite warunki do uprawy kawy. Plantacje położone są na wysokości około 2000 m n.p.m., na stokach otaczających wzgórz. Kawa Dolina Inków to 100% arabica, o odmianach botanicznych Typica i Catimor. Pochodzi ona z małych, rodzinnych upraw, zbierana jest ręcznie, obrabiana metodą na mokro. Ze względu na wysokość położenia nad poziomem morza potrzebuje więcej czasu, by dojrzeć, jednak wraz z wysokością oraz czasem dojrzewania, rośnie też w przypadku kawy jej jakość, która wyceniona została przez niezależnych q-graderów na aż 85 punktów! Kawa świeża pochodzi z ostatnich zbiorów. W tej słodkiej kawie o miodowym aromacie, przeważają nuty owoców cytrusowych, wyczuwalna jest pomarańcza i mandarynka. Ma lekką kwasowość i niski poziom goryczy.
Zainteresowany zakupem? 🙂
Odezwij się do nas!
biuro@innowacje-ur.pl
12 662 48 53