Wegański Raj sp. z o.o.

Wegański Raj sp. z o.o., to spółka typu spin-off, założona przez naukowców Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie: dr inż. Daniela Żmudzińskiego i dr hab. inż. Dorotę Najgebauer-Lejko, prof. URK oraz Spółę Celową – Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o. Spółka oferuje szeroki zakres usług opartych na wieloletnim doświadczeniu związanym z pracami badawczo-rozwojowymi, projektowaniem i analizą produktów spożywczych. Działalność spółki obejmuje prace nad innowacyjnymi produktami opartymi na różnorodnych, często niekonwencjonalnych surowcach, które następnie wdrażane są do produkcji.

Wegański Raj sp. z o.o. specjalizuje się w projektowaniu żywności wegańskiej, wykorzystując alternatywne źródłach białka oraz w tworzeniu produktów bezglutenowych i funkcjonalnych. Zadaniem spółki jest wytwarzanie produktów spożywczych z czystą etykietą (clean label), które są doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczej i prozdrowotnej, przy jednoczesnym minimalizowaniu marnowania surowców (zero waste) oraz redukcji śladu węglowego.

Spółka stawia na wsparcie lokalnych producentów rolnych poprzez korzystanie głównie z rodzimych surowców, choć nie unika także surowców zagranicznych. Jednak zawsze dokłada starań, aby wybierać surowce o odpowiednim składzie chemicznym i dba o zrównoważone metody ich pozyskiwania.

Zespół spółki jest autorem kilku zgłoszeń patentowych z zakresu produkcji probiotycznej żywności wegańskiej, co świadczy o innowacyjności oraz zaangażowaniu w rozwój nowatorskich rozwiązań na rynku spożywczym.

Dane kontaktowe:

Wegański Raj sp. z o.o.
al. Mickiewicza 21C/2, 31–120 Kraków
NIP 6762654111
REGON 526705450
KRS 0001064230
Sąd Rejonowy dla Krakowa Śródmieścia,
XI Wydział Gospodarczy
__________________

E-mail: dorota.najgebauer-lejko@urk.edu.pl,
daniel.zmudzinski@urk.edu.pl
Zapraszamy do współpracy!